Multifunctioneel Object

  • 01 jul 2015
  • Opdrachtgever: Gemeente Breda

Binnen het project wijkontwikkeling Geeren-Zuid wordt de centrale open, groene ruimte getransformeerd naar een centraal park voor de wijk. Het wordt een park voor en door de mensen: bewoners hebben zeer actief meegedacht over het uiterlijk en gebruik van het park. Een expliciete wens van toekomstige gebruikers was een plek waar verschillende sporten en gebruik samenkomen, voor alle leeftijden. Dat heeft geleid tot een ontwerpvraag voor een object dat multifunctioneel gebruikt kan worden voor zowel skaten, free-running, fietsen, ontmoeten, relaxen en als tribune met uitzicht op het trapveldje.

Het ontwerp heeft een organische vorm die aansluit bij het ontwerp van het park, het is speciaal ontworpen voor die plek. Het object symboliseert het opkrullen van verharding, het asfalt, tegen een glooiend landschap, het gazon. Als een soort tapijt ligt het asfalt over het landschap gedrapeerd. Door de organische vorm is er over het object te skaten en fietsen, maar kun je er ook comfortabel op zitten. De gaten in het object bieden eveneens zitgelegenheid. De boom die uit het object tevoorschijn komt zorgt voor schaduw en beschutting op het object.

De omwonende jeugd gaf aan graag een klok en wi-fi spot in het park te willen. Ook deze functies zitten in het object verwerkt door een cortenstalen ‘pin’ die door het object heen is geprikt. Dit is een eyecatcher die het object een icoon van het park maakt. ’s Avonds verlicht deze pin het object en ook de wensen (tekeningen) van de omwonende kinderen en de logo’s van ‘Grote Broer’ en ‘Grote Zus’ zijn hierin in een reliëf verwerkt. Zo worden alle leeftijden in het object verwerkt, visueel maar ook qua gebruik.

Realisatie: augustus 2016 

Opdrachtgever: Gemeente Breda
Projectleider: Harm Petter
Ontwerp: Nina Lenting

Technische uitwerking in samenwerking met: Martien Kuipers (Buro Mus
Met dank aan: Marnix Scholman, Ton Gjeltema & Franky Bettonvil