Ik ga via Breda

  • 30 aug 2016
  • Opdrachtgever: Gemeente Breda

Ten westen van station Breda ligt het voormalige CSM-terrein al voor een langere tijd braak. Vanuit de gemeente Breda is er behoefte het terrein tijdelijk in te vullen met als centrale doelstelling het markeren van de opening van het nieuwe station op 8 september 2016.

Door zijn grote schaal, met zo’n belangrijk aanzicht vanuit de trein, nodigde het CSM-terrein uit na te denken over een bijzondere invulling: een ontwerp wat zowel een relatie aangaat met de stad, als het terrein, zijn omgeving als de toeschouwer.

IK GA VIA BREDA
Het toepassen van een anamorfisch en interactief object op deze locatie biedt de mogelijkheid om zowel een kunstwerk te realiseren als een marketingboodschap over te brengen. Tegelijkertijd vormt het een warm welkom voor de stad. “Ik ga via Breda”  is de ‘verborgen’ boodschap die vanaf 8 september boven het terrein zweeft en ervaarbaar is vanuit de trein en vanuit de omliggende stad. Het kunstwerk bestaat uit meerdere elementen welke op verschillende diepten zijn geplaatst. Hierdoor wordt de boodschap vanuit één perspectief en standpunt zichtbaar.

Tijdens het passeren met de trein zorgt de beweging ervoor dat de boodschap op een interactieve en speelse manier op één bepaald moment gelezen kan worden door de treinreizigers. Immers iedereen die de boodschap ziet, reist op dat moment naar of via Breda. De kreet benadrukt eveneens de verbinding met het nieuwe station en het zogeheten omliggende VIA Breda gebied.

De letters zijn gemaakt van onbewerkt staal wat past bij de industriële uitstraling van het terrein. Doordat de letters langzaam oxideren wordt de tijdelijkheid van het object zelf zichtbaar. In het donker zijn de letters verlicht waardoor ze ook ‘avonds en ’s nachts fungeren als een warm welkom in Breda.

Opening: 31 augustus 2016

http://www.bndestem.nl/regio/breda/mega-kunstwerk-op-csm-terrein-breda-1.6171838

http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/2016-07-05/csm-terrein-krijgt-kunstwerk-met-zwevende-ijzeren-letters-ik-ga-via-breda

Opdrachtgever: Gemeente Breda
Ontwerp: Nina Lenting
In samenwerking met: Onno van der Heijden & Co van Griensven
Realisatie: AMT Group